Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΚΥΡ ΑΛΕΚΟΣ

Dolores Vargas - Ισπανίδα Ερμηνεύτρια
ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΑΝΙΑΣ
7 Νοεμβρίου, 2019
Ξηρά Τροφή, Αλάτι και Κρεμμύδια - Επεισόδιο 001
ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ | #001
7 Νοεμβρίου, 2019

Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΚΥΡ ΑΛΕΚΟΣ

Αλέκος Σακελάριος – Συγγραφέας και Σκηνοθέτης

Ένας από τους κορυφαίους για να μην πούμε ο κορυφαίος συγγραφέας και μετέπειτα σκηνοθέτης της νεοελληνικής κωμωδίας.

Αλέκος Σακελάριος – Συγγραφέας και Σκηνοθέτης

Ο Αλέκος Σακελλάριος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στην Αχαρνών. Οι νομικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτοπίστηκαν πολύ σύντομα από τις ζωηρές δημοσιογραφικές του ανησυχίες (ήδη από τα σχολικά του χρόνια υπήρξε εκδότης του Μαθητή, της πιο μεγάλης κυκλοφορίας μαθητικής εφημερίδας της εποχής). Στη μάχιμη δημοσιογραφία μπαίνει μέσα από τη φιλολογική στήλη της Καθημερινής, μετά από ποίημα που στέλνει στον Γεώργιο Βλάχο. Εργάστηκε σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες: Ελεύθερη Ελλάδα, Ακρόπολις, Απογευματινή, Μάχη, Ελεύθερος Κόσμος, Εθνικός Κήρυξ, Ελεύθερος Τύπος κ.ά., άλλοτε ως ρεπόρτερ, άλλοτε ως χρονογράφος ή ως ευθυμογράφος. Επίσης με τον στενό συνεργάτη του Χρήστο Γιαννακόπουλο εξέδωσαν την εφημερίδα Το Εικοσιτετράωρο και τα περιοδικά Πρωτεύουσα και Σαββατοκύριακο. Διετέλεσε επίσης και διευθυντής του περιοδικού ποικίλης ύλης Εβδομάς. Μέχρι το τέλος της ζωής του χρονογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ:

Το 1935 έγραψε, κατόπιν παραγγελίας του κορυφαίου κωμικού του ελαφρού μουσικού θεάτρου της περιόδου, Πέτρου Κυριακού, το πρώτο θεατρικό του έργο, τη μουσική ηθογραφία Ο βασιλιάς του Χαλβά σε συνεργασία με τον Μήτσο Βασιλειάδη με συνθέτη τον Νίκο Χατζηαποστόλου. Η επιτυχία ήταν μεγάλη και καθιέρωσε κατ’ευθείαν τον νεαρό συγγραφέα.

Πολυγραφότατος, στο θέατρο έγραψε 185 έργα, πολλά από τα οποία είναι καρποί της ευδόκιμης συνεργασίας του με το Χρήστο Γιαννακόπουλο. Από τις πιο δημοφιλείς υπήρξαν: «Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης», «Ένας ήρωας με παντόφλες», «Δεσποινίς ετών 39», «Δελησταύρου και Υιός», «Ένα βότσαλο στην λίμνη», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Ο Ηλίας τού 16ου», «Κάθε πράγμα στον καιρό του», «Αλλοίμονο στους νέους», «Υπάρχει και φιλότιμο», «Μπράβο Κολονέλο», «Φινίτα λα μούζικα», «Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο», «Φτερό στον άνεμο, «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», Μπάμπης και Μπαμπίνο κ.ά.

Αλέκος Σακελάριος – Συγγραφέας και Σκηνοθέτης

ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ:

Γρήγορα διέπρεψε και στον τομέα του κινηματογράφου, μεταφέροντας αρχικά τα ήδη δοκιμασμένα στη σκηνή θεατρικά του έργα και αργότερα με ταινίες που βασίζονταν σε αυτούσια κινηματογραφικά του σενάρια, ταινίες που αποτέλεσαν σταθμό εμπορικότητας, («Λατέρνα φτώχια και φιλότιμο», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Η θεία απ’ το Σικάγο» κ.ά.) και ανέδειξαν τους γνωστότερους σήμερα ηθοποιούς του κινηματογράφου (Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, κ.ά.).

Αλέκος Σακελάριος – Συγγραφέας και Σκηνοθέτης

Ο κυρ Αλέκος όπως του άρεσε να τον φωνάζουν, ήταν αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής, για χάρη του Φιλοποίμενα Φίνου όπου το 1947 ύστερα από παράκληση του ζήτησε να σκηνοθετήσει την ταινία «Παπούτσι από τον τόπο σου», σε σενάριο δικό του και του Χρήστου Γιαννακόπουλου.

ΣΤΙΧΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:

Έγραψε, επίσης τους στίχους – μόνος, με τον Γιαννακόπουλο ή με άλλους – σε περίπου 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως «Άστα τα μαλλάκια σου», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Μάρω-Μάρω μια φορά είν’ τα νιάτα», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα» , «Το μονοπάτι», «Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα», «Ένα βράδυ που ‘βρεχε», «Άρχισαν τα όργανα», “Έχω ένα μυστικό”, “Υπομονή”, “Σήκω χόρεψε συρτάκι” και πολλά άλλα.
Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες, από τον Νίκο Χατζηαποστόλου και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, ως τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Γιάννη Σπανό. Ιδιαίτερα σημαντικές για το ελληνικό τραγούδι ήταν οι συνεργασίες του με τον Κώστα Γιαννίδη και τον Μιχάλη Σουγιούλ. Σπουδαία – και εξαιρετικά επιτυχημένα – ήταν και τα τραγούδια που έγραψε με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Δείτε εδώ την εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΑ από το αρχείο της ΕΡΤ σε ένα αφιέρωμα στον Αλέκο Σακελλάριο.

Η κριτική της εποχής αντιμετώπισε το δίδυμο Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου ως τους σημαντικότερους κωμωδιογράφους αυτής της γενιάς (επαινώντας ιδιαίτερα τα «Ένας ήρως με παντούφλες» και «Η Μεγάλη Παρένθεσις»).

Πολλές φορές κατηγορήθηκαν και για προχειρότητα, λόγω της υπερπαραγωγικότητάς τους. Το 1989, τα έργα τους μπήκαν και στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου, κάτι που στις μέρες των μεγάλων επιτυχιών τους αυτό θα ήταν αδιανόητο.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ:

Ο Αλέκος Σακελλάριος τιμήθηκε για όλες τις δημιουργικές πλευρές του με πολλά ελληνικά και ξένα βραβεία. Κατά το τέλος της ζωής του, η αφηγηματική του δεινότητα τον έκανε περιζήτητο σε τηλεοπτικές εκπομπές που μελετούσαν την εποχή του. Έγραψε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Λες και ήταν Χθες» και το «Σε Πρώτο Πρόσωπο».

Δημιουργικός και δραστήριος, ο Αλέκος Σακελλάριος χρονογραφούσε μέχρι το τέλος της ζωής του, που επισυνέβη στις 28 Αυγούστου 1991.

ΠΗΓΗ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, WIKIPEDIA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *