ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ… ΑΡΘΟΥΡ ΚΕΣΛΕΡ

3ο Αthens Fashion Film Festival
3ο ΑTHENS FASHION FILM FESTIVAL
25 Φεβρουαρίου, 2021
Tzvetan Todorov - 1
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ: ΤΣΒΕΤΑΝ ΤΟΝΤΟΡΟΦ
1 Μαρτίου, 2021

ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ… ΑΡΘΟΥΡ ΚΕΣΛΕΡ

Arthur Koestler - 1

Ο Άρθουρ Κέσλερ (Arthur Koestler) ήταν ούγγρος συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός, πολιτογραφημένος Βρετανός.

Arthur Koestler

Arthur Koestler,στο δωμάτιο δημιουργίας, 1950

Είναι περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του «Το Μηδέν και το Άπειρο» («Darkness at Noon», 1940), αλλά και για τα βιβλία του που πραγματεύονται επιστημονικά θέματα.

Ο Άρθουρ Κέσλερ γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1905 στη Βουδαπέστη της τότε Αυστροoυγγαρίας από γονείς ιουδαϊκού θρησκεύματος. Φοίτησε στο Πολυτεχνείο της Βιέννης, αλλά διέκοψε τις σπουδές του επειδή δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει τα δίδακτρα. Τη δεκαετία του ’30 υπήρξε δραστήριο μέλος του Σιωνιστικού κινήματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας.

«Το Μηδέν και το Άπειρο»

Την ίδια περίοδο ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και ως πολεμικός ανταποκριτής κάλυψε τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο για λογαριασμό της εφημερίδας «News Chronicle» (νυν «Daily Mail»). Συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους εθνικιστές του Φράνκο, επειδή αποκάλυψε τις σχέσεις τους με τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία. Την εμπειρία του αυτή την περιγράφει στο βιβλίο του «Ισπανική Διαθήκη», που εκδόθηκε το 1937.

Η εμπειρία εκείνη, καθώς και άλλες που οδήγησαν στη ρήξη του με το κομμουνιστικό κίνημα στα τέλη της δεκαετίας του ‘30, περιέχονται στο πιο γνωστό του έργο, το μυθιστόρημα «Το Μηδέν και το Άπειρο». Το βιβλίο αυτό, το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από 30 γλώσσες, διηγείται την ιστορία ενός μπολσεβίκου της παλιάς φρουράς, ο οποίος κατά τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν, τη δεκαετία του ‘30, δικάζεται και αρχικά μεν αρνείται, αργότερα όμως ομολογεί, εγκλήματα τα οποία δεν έχει διαπράξει.

Το μυθιστόρημα αυτό, που εμβαθύνει ιδιαίτερα στην αγωνία ενός επαναστάτη που γερνά και δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τις υπερβάσεις του κόμματος το οποίο βοήθησε να ανέλθει στην εξουσία, είναι μία ανάλυση των ηθικών κινδύνων που είναι εγγενείς σ’ ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο θυσιάζει τα μέσα για το σκοπό.

«Ο Θεός που απέτυχε» και «Η Αόρατη Γραφή»

Άλλα έργα τη ίδιας εποχής, κατά την οποία έγραψε και τα περισσότερα μυθιστορήματά του, είναι «Οι Μονομάχοι» («The Gladiators», 1939) και «Άφιξη και αναχώρηση» («Arrival and Departure», 1943). Κι εδώ ασχολείται με θέματα ηθικής και πολιτικής ευθύνης. Αξιοσημείωτα δοκίμια για τη λογοτεχνία και την πολιτικής περιέχονται στο βιβλίο του «Ο κομισάριος και ο Γιόγκι» («The Yogi and the Commissar and Other Essays», 1945), ενώ στο συλλογικό έργο «Ο Θεός που απέτυχε» («The God that Failed», 1949) περιγράφει την απογοήτευσή του από τον κομμουνισμό.

Από το 1940 ο Κέσλερ άρχισε να γράφει στην αγγλική γλώσσα και το 1948 απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα. Ο Κέσλερ χρησιμοποίησε υλικό από τα νεανικά του χρόνια στα απομνημονεύματα «Ένα Βέλος στον Ουρανό» («Arrow in the Blue», 1952) και «Η Αόρατη Γραφή» («The Invisible Writing», 1954).

Η αυτοκτονία

Στα τελευταία του έργα ασχολήθηκε με την επιστήμη, τη δημιουργικότητα και τον μυστικισμό. «Η Πράξη της Δημιουργίας» («The Act of Creation», 1964), το γνωστότερο ίσως βιβλίο της επιστημονικής και φιλοσοφικής περιόδου του, επιχειρεί μία ανάλυση της δημιουργίας στην επιστήμη και την τέχνη.

Άλλα έργα της περιόδου αυτής είναι: «Ο Λωτός και το Ρομπότ» («The Lotus and the Robot», 1960), μία ανάλυση του μυστικισμού της Ανατολής, «Το Φάντασμα στη Μηχανή» («The Ghost in the Machine», 1967), όπου εξετάζονται οι συνέπειες τής εξέλιξης πάνω στη δομή του ανθρώπινου μυαλού, «Η Δέκατη Τρίτη Φυλή» («The Thirteenth Tribe», 1976), μία μελέτη για την καταγωγή των Εβραίων που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και «Οι Υπνοβάτες» («The Sleepwalkers»), μία ιστορία της κοσμικής αλλαγής του κοσμικού οράματος του ανθρώπου.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Άρθουρ Κέσλερ υπέφερε από λευχαιμία και από τη νόσο του Πάρκινσον. Οπαδοί της ευθανασίας, αυτός και η τρίτη σύζυγός του Σίνθια Τζέφρις, αυτοκτόνησαν στο σπίτι τους στο Λονδίνο την 1η Μαρτίου 1983.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *