34 έργα από την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή της πόλης αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης με τίτλο Visual meets Vinyl που θα φιλοξενηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 8 Μαρτίου 2020 στον εκθεσιακό χώρο του The Project Gallery.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διοργανωθεί εικαστικές εκθέσεις με θέμα την πολυδιάστατη φυσιογνωμία των δίσκων βινυλίου σε σχέση με τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή: από την εποχή της εμφάνισής τους στα τέλη περίπου της δεκαετίας του 1940, την περίοδο της ακμής τους στα τέλη της δεκαετίας του 1960, και από την περίοδο της παρακμής τους εξαιτίας της τεχνολογικής εξέλιξης στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αλλά και μέχρι την πρόσφατη εμπορική επανάκαμψή τους. Τα βινύλια έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το καλλιτεχνικό έργο νέων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών οι οποίοι, πολλές φορές, τα τοποθέτησαν στο επίκεντρο της εικαστικής τους δημιουργίας.
Αρκετοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα των πιο επιτυχημένων μουσικών παραγωγών, όπως: ο Salvador Dali το 1955 για τον Jackie Gleason, ο Andy Warhol για τους Velvet Underground το 1967, ο Keith Haring για τον David Bowie το 1983, ο Jean-Michel Basquiat το 1984 για τους The Offs, ο Robert Rauschenberg για τους Talking Heads το 2003, ο Banksy για τους Blur το 2011, ενώ οι Red Hot Chili Peppers συνεργάστηκαν με τον Damien Hirst κ.ά. Σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου και ο Α. Τάσσος σχεδίασαν τα εξώφυλλα λιγότερο ή περισσότερο γνωστών βινυλίων της εποχής τους.
Παράλληλα, εικαστικές εκθέσεις ανέδειξαν τη σύνδεση μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικής. Κυρίως από την δεκαετία του 1960, ροκ και ποπ τραγουδιστές και συγκροτήματα συνεργάζονται πλέον με εικαστικούς για τη δημιουργία ανατρεπτικών, πρωτοποριακών και ρηξικέλευθων συνθέσεων για τα εξώφυλλα των δίσκων τους αλλά και νέοι, underground μουσικοί, οι οποίοι αναγνωρίζονται στην παγκόσμια μουσική σκηνή, όχι μόνο για τη μουσική τους ποιότητα αλλά και για το εικαστικό περιτύλιγμα που τη συνοδεύει.
Σε αντίθεση με την παραπάνω πρακτική, η έκθεση Visual meets Vinyl επικεντρώνει σε δημιουργίες εικαστικών οι οποίες, αυτή τη φορά, έχουν προκύψει μέσα από την μελέτη του εξώφυλλου ενός δίσκου, του μουσικού περιεχομένου του και από το καλλιτεχνικό προφίλ του εκάστοτε μουσικού. 34 καλλιτέχνες επιλέγουν τον αγαπημένο τους δίσκο, εμπνέονται από αυτόν και δημιουργούν νέες παραγωγές ενεργοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα: ζωγραφική, φωτογραφία, σχέδιο, χαρακτική, γλυπτική και βίντεο. Η έκθεση έχει ως στόχο ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή τόσο με το πρωτότυπο εικαστικό αποτέλεσμα όσο και με την ηχητική και οπτική πηγή έμπνευσης του εκάστοτε έργου αλλά και με την σύγχρονη εικαστική σκηνή της Θεσσαλονίκης.
1. Ζέφη Αθανασοπούλου
2. Χριστιάνα Αλιέντε
3. Δημήτρης Αμελαδιώτης
4. Μαρία Ανδρικοπούλου
5. Άγγελος Δάμης (Άγγελος Απλά)
6. Λάμπρος Ασημάκης
7. Νίκος Βαρυτιμιάδης
8. Στεφανία Βελδεμίρη
9. Μαρία Βοζαλή
10. Άνια Βουλούδη
11. Μαρία Γαλαζούλα
12. Θωμάς Διάφας
13. Γιώργος Δρόσος
14. Έλενα Εφέογλου
15. Ανό Θεοδώρογλου
16. Ιορδάνης Καλημεράκης
17. Δημήτρης Καρλαφτόπουλος
18. Δέσποινα Κωνσταντίνου
19. Θωμάς Λιούτας
20. Βάλια Λολίδου
21. Γιώργος Μιχαλόπουλος
22. Ζήσης Μπλιάτκας
23. Φανή Μπουντούρογλου
24. Αλεξία Ξαφοπούλου
25. Γιώργος Παπακαρμέζης
26. Αλέξανδρος Πλωμαρίτης
27. Ζωγραφιά Ποπώλη
28. Θανάσης Σαμπαζιώτης
29. Φίλιππος Τατάκης
30. Μαρία Τσαγκάρη
31. Μαρίνα Τσάκαλου
32. Στέφανος Τσακίρης
33. Γιώργος Χατζηαγόρου
34. Χρήστος Βενέτης
Το Πικάπ είναι ένας καλλιτεχνικά προσανατολισμένος πολυχώρος, ο οποίος βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στις δραστηριότητές του, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται, η διαχείριση ενός ραδιοφωνικού σταθμού, ενός δισκοπωλείου, ενός βιβλιοπωλείου, ενός εκθεσιακού χώρου με το όνομα “The Room”, ενός καφέ-μπαρ όπου φιλοξενούνται καθημερινά DJ sets αποκλειστικά με δίσκους βινυλίου, μιας δισκογραφικής εταιρείας καθώς και δύο διαδικτυακών πλατφορμών σχετικών με τη μουσική και την εικαστική δημιουργία στη Θεσσαλονίκη: “To Pikap The Scene” & “To Pikap Community”. Η μουσική, οι δίσκοι βινυλίου και η εικαστική δημιουργία κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο πεδίο ενδιαφερόντων του Πικάπ.
To Pikap Community – Art in Thessaloniki είναι μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί και να παρουσιαστεί η εικαστική δημιουργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία καλλιτέχνες, οι οποίοι ζούνε και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, εισάγουν τους επισκέπτες της στον εικαστικό τους κόσμο, προσφέροντας πληροφοριακό υλικό σχετικό με την πορεία και το έργο τους καθώς και δείγμα της δουλειάς τους.
H “The Project Gallery” είναι ένας πρωτοποριακός χώρος τέχνης που βρίσκεται στο Μοναστηράκι, στην οδό Νορμανού 3. Οργανώνει και φιλοξενεί μεγάλες ομαδικές και θεματικές εκθέσεις σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, καθώς και εικαστικές δράσεις. Στόχος μας είναι η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή του κέντρου της Αθήνας με την παρουσίαση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ενώ μέσα από διεθνείς συνεργασίες και πολιτιστικές ανταλλαγές δημιουργούμε γέφυρες μεταξύ της Ελλάδας και του εξωτερικού για την προβολή και τη διάχυση της ελληνικής τέχνης έξω από τα σύνορα.
Η δημιουργική μας ομάδα συγκεντρώνει και κινητοποιεί νέους αρχιτέκτονες, γραφίστες, επιμελητές και ιστορικούς της τέχνης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, ακολουθώντας μια φιλοσοφία για την σύγχρονη τέχνη, με άξονα και πυρήνα την ανάδειξη πρωτότυπων και ποιοτικών, εναλλακτικών και αισθητικών επιλογών, με σεβασμό προς τους καλλιτέχνες, το κοινό και τον ευρύτερο κόσμο της τέχνης, επιδιώκοντας, ταυτόχρονα, την επικοινωνία, τη διακίνηση και τη δυναμική λειτουργία του καλλιτεχνικού έργου ως τρόπου και στάση ζωής σε μια κρίσιμη εποχή.
Δημήτρης Αγγέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυχώρου Το Πικάπ σε συνεργασία με τη Δόμνα Γούναρη, επιμελήτρια εκθέσεων και δράσεων σύγχρονης τέχνης.
Info: The Project Gallery, Νορμανού 3 (εντός της στοάς) στον 1 όροφο, στο κτίριο που βρίσκεται το Couleur Locale.
Διάρκεια Έκθεσης: έως 08,03,2020