ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟ ΒΛΕΜΜΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ

minas hatzisavvas - 1
ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ: “Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε”
28 Ιανουαρίου, 2020
About Arts 021
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Δ’ ΜΕΡΟΣ – ΡΑΦΑΗΛ | #21
28 Ιανουαρίου, 2020

ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟ ΒΛΕΜΜΑ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ

giorgos karypidis - 1

Ο Γιώργος Καρυπίδης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες της γενιάς του. Κορυφαίο έργο του η βραβευμένη ταινία «Στη σκιά του φόβου»(1988).

giorgos karypidis - 2Γεννημένος το 1946 στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και κινηματογράφου στο Άμστερνταμ. Για ένα διάστημα εργάστηκε στο Βερολίνο στην δημόσια τηλεόραση.

Το 1979, η μικρού μήκους ταινία του «Θεόφιλος, ο ζωγράφος», απέσπασε το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τρία χρόνια αργότερα γύρισε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Επικίνδυνο παιχνίδι», η οποία, με πρωταγωνιστές την Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο, κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών.

Το 1988 παρουσίασε το ψυχολογικό δράμα «Στη σκιά του φόβου» με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κώνστα, στον ρόλο ενός μουσικού που έρχεται αντιμέτωπος με τις ενοχές και τα προσωπικά του φαντάσματα. Η ταινία, η πιο ολοκληρωμένη του σκηνοθέτη, τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας, ενώ το 1989, μοιράστηκε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας με το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1991, ο Γιώργος Καρυπίδης απέσπασε, για την ίδια ταινία, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχεράνης.

Ακολούθησαν οι ταινίες του «Πεθαμένο λικέρ» (1992), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, «Οι μαγεμένοι» (1995) και «Ουτοπία (2004), ενώ την φιλμογραφία του συμπληρώνουν οι συμμετοχές του στις σπονδυλωτές ταινίες «@thens blogs» (2007) και «Και ο Θεός έπλασε τους… Έλληνες» (2012).

Σημαντική ήταν και η συνεισφορά στον τομέα του μη μυθοπλαστικού κινηματογράφου, καθώς σκηνοθέτησε περί τα 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση. Ξεχωρίζουν τα ντοκιμαντέρ για τους νομπελίστες ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, για την Σφαγή του Χορτιάτη και την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, δημοσίευσε άρθρα θεωρητικού περιεχομένου για τον κινηματογράφο και έγραψε τα πεζογραφήματα: «Πρωταθλητής καταδύσεων» (1991), «Η διάλεκτος του σκορπιού» (1998) και «Ανατολικά της Ζανζιβάρης» (2011).

Ο Γιώργος Καρυπίδης απεβίωσε στις 27 Ιανουαρίου 2019, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Το διεισδυτικό δημιουργικό του βλέμμα και η ασυμβίβαστη πορεία του αφήνουν ευδιάκριτο το στίγμα του στο ελληνικό σινεμά

Με αυτά τα λόγια τον αποχαιρέτησε η οργανωτική επιτροπή  του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Το κορυφαίο πόνημα της φιλμογραφίας του είναι η πολυβραβευμένη ταινία «Στη σκιά του φόβου» (1988), μια από τις πρώτες και πιο ενδιαφέρουσες δημιουργίες του φανταστικού κινηματογράφου στην χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *