Είναι γνωστός για τη δημιουργία αφηρημένων μουσικών κινούμενων σχεδίων πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση των γραφικών των υπολογιστών και των μουσικών βίντεο.
Γεννήθηκε στο Γκελνχάουζεν της Γερμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα η πόλη υπάγεται στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης της Ο.Δ. της Γερμανίας) στις 22 Ιουνίου 1900. Αρχικά δούλεψε ως βοηθός οργανοποιού, στη συνέχεια σε αρχιτεκτονικό γραφείο και τελικά απέκτησε δίπλωμα μηχανικού.
Το 1921 κι ενώ είχε μετακομίσει στη Φραγκφούρτη ο Όσκαρ Φίσινγκερ γνωρίστηκε με τον Βάλτερ Ρούτμαν, πρωτοπόρο σκηνοθέτη του αφηρημένου κινηματογράφου. Εντυπωσιάστηκε με το έργο του και άρχισε να πειραματίζεται με τη μίξη των χρωμάτων και να δουλεύει με τρισδιάστατα αντικείμενα από κερί και πηλό.
Το 1924 προσελήφθη από ένα αμερικανό παραγωγό για να φτιάξει σατιρικά κινούμενα σχέδια, αλλά τα πολλά χρέη που δημιούργησε τον ανάγκασαν να μετακομίσει στο Βερολίνο για να αποφύγει τους πιστωτές του. Εκεί με τη βοήθεια φίλων του έφτιαξε ένα στούντιο κινηματογραφικών εφέ και το 1929 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στη βουβή ταινία «Γυναίκα στο Φεγγάρι» («Frau im Mond», ο πρωτότυπος τίτλος στα Γερμανικά), που είναι μία από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, το 1933, η αφηρημένη τέχνη εντάχθηκε στην «εκφυλισμένη τέχνη» από τους Ναζί και απαγορεύτηκε. Ο Όσκαρ Φίσινγκερ αναγκάστηκε να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Χόλιγουντ. Εκεί δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, που αποτελείται από 50 ταινίες μικρού μήκους με αφηρημένα κινούμενα σχέδια, «ντυμένες» με γνωστά μοτίβα της κλασικής μουσικής, καθώς και περίπου 800 πίνακες ζωγραφικής, που είναι διάσπαρτοι σε πολλά μουσεία του κόσμου.
Πιο γνωστή ταινία του είναι η 11λεπτη «Motion Painting No.1» (1947), που έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου της περίφημης Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Ο Όσκαρ Φίσινγκερ πέθανε στο Λος Άντζελες, στις 31 Ιανουαρίου 1967, σε ηλικία 66 ετών.