MOVIE MAGIC και DYSTOPIAN FILMS

Σχετικώς με τις Τέχνες - Επεισόδιο 6
ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΜΑΦΡΑ | #006
19 Νοεμβρίου, 2019
Artemisia Gentileschi - Lucrece
Η “LUCRECE” ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ €4.8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
20 Νοεμβρίου, 2019

MOVIE MAGIC και DYSTOPIAN FILMS

Movie Magic - 003 Dsytopian Films

Κοινωνίες σε κρίση, ολοκληρωτικά καθεστώτα, πάσης φύσεως περιορισμοί και απαγορεύσεις, ένα ζοφερό μέλλον που μέσα στην υπερβολή του, παραδόξως δεν μοιάζει και τόσο απίθανο. Καλωσορίσατε στην δυστοπία.

Μας λένε να θυμόμαστε την ιδέα κι όχι τον άνθρωπο, γιατί ο άνθρωπος μπορεί να αποτύχει. Μπορεί να συλληφθεί, να δολοφονηθεί και να ξεχαστεί. Αλλά 400 χρόνια αργότερα, μια ιδέα μπορεί ακόμα να αλλάξει τον κόσμο. Είδα με τα μάτια μου τη δύναμη των ιδεών. Είδα ανθρώπους να σκοτώνουν στο όνομα τους και να πεθαίνουν για να τις υπερασπιστούν. Αλλά δεν μπορείς να φιλήσεις μια ιδέα… δεν μπορείς να την αγγίξεις, ούτε να την αγκαλιάσεις. Οι ιδέες, δεν ματώνουν. Δεν νιώθουν πόνο. Δεν αγαπούν. Και δεν είναι μια ιδέα αυτό που μου λείπει. Αλλά ένας άνδρας. Ένας άνδρας που με έκανε να θυμάμαι την 5Η Νοεμβρίου. Ένας άντρας που ποτέ δεν θα ξεχάσω.

Alan Moore, V for Vendetta

Είναι όντως οι ιδέες αλεξίσφαιρες; Ήταν τελικά το «1984» ένα αντι-φασιστικό αριστούργημα ή οι φήμες που περιβάλλουν τον George Orwell αλλοιώνουν τη δύναμη των νοημάτων του;

Πόσο εύκολη θα ήταν η επιβίωση σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητα να αναπαράγονται ή η γραφειοκρατία και η βλακεία κυβερνούν τα πάντα; Θα μπορούσε μια ταινία να προβλέψει την κατάντια της σημερινής Αμερικής (κι όχι μόνο) ή την άνοδο του Ναζισμού χρησιμοποιώντας ως έμπνευση έναν πολιτικό που τότε θεωρούνταν απλώς γραφικός κι υπερβολικός και τον Ριχάρδο Γ’ του Σαίξπηρ;

Ή ακόμα και να γίνει αιτία ώστε το Κονγκρέσο να ψηφίσει νόμο ώστε οι εργοδότες και οι πάροχοι υγείας να μην λαμβάνουν υπόψιν το γονιδιακό προφίλ των υποψηφίων τους;

Σε αυτά και μερικά άλλα ερωτήματα, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσα από ταινίες που είχαν ως βασικά θέματα τον απανθρωπισμό, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και τους πάσης φύσεως περιορισμούς.

Από την εξπρεσιονιστική, μαυρόασπρη και βωβή Metropolis του Fritz Lang ως το βρετανικό δράμα Never let me go του Mark Romanek και το βίαιο Snowpiercer του Bong Joon Ho, η δυστοπία των φουτουριστικών κοινωνιών σε κρίση πάντα γοήτευε δημιουργούς και θεατές.

Θα ακολουθήσει σίγουρα ένα volume 2 με sagas, σύγκριση originals και remakes αλλά και σειρές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, οπότε stay tuned!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *